Clypeola jonthlaspi (Akçeotu)

Tanımı

30 cm büyüyebilir. Gövde dallı ya da dalsız olabilir. Gövde dik ya da neredeyse diktir. Yapraklar dar ters mızraksı ila kaşıksıdır. Bunlar 5 ila 20 mm uzunluğundadır. Salkım 25 ila 50 arası çiçeklidir. Salkım meyve zamanı 10 cmye kadar uzayabilir. Taç yapraklar sarı renkli, 0,5 ila 1,75 mm uzunluğundadır. Çanak yapraklar 1,5 mm uzunluğundadır. Meyvelerin boyutu oldukça değişkendir. Boyuncuk çok kısadır. Meyve zamanı sap kıvrıktır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık bölgelerde görülür. Gebze ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde akçeotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince yuvarlak kalkan anlamına gelir. Meyve yapısına işaret eder. Tür adı Latince menekşe Thlaspi anlamına gelir. Atıf açık değildir, türün turpgiller üyesi Thlaspi (Çobandağarcığı) cinsi ile benzerliğine gönderme yapıldığı açıktır ancak ion kelimesi Latince menekşe ve menekşe rengi anlamına gelir. Tür menekşeye (Viola) benzemez, bu rengi de sergilemez. İkili adlandırma öncesi adı “Jonthlaspi minimum spicatum lunatum”dur. Dilimizdeki akçeotu adı, türün meyvelerin madeni paraya benzemesine işaret etmektedir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın