Site icon Kocaeli Bitkileri

Clinopodium grandiflorum (Kaba fesleğen)

Clinopodium grandiflorum

Clinopodium grandiflorum: 25/08/2018; Altıoluk Yaylası; 1354 m.; yayla. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Calamintha grandiflora olarak geçmektedir. 15 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde yükselici ya da dik, genellikle salgılı, seyrek ya da yoğun yayılıcı tüylüdür. Yapraklar yumurtamsı ila eliptik, 25 ila 60 mm uzunluğunda ve 16 ila 40 mm genişliğinde, kamamsı ya da tabana yakın kesik, seyrek ya da yoğun tüylü ve dişlidir. Halkalar 3 ila 7 arası sayıda ve 2 ila 11 arası çiçeklidir. İkincil bırahte eliptik ila mızraksı bizsi, 2,5 ila 5 mm uzunluğundadır. Çanak iki dudaklı, 11 damarlı, 9 ila 14 mm uzunluğunda, tüp hafifçe kıvrık, çok seyrek tüylü; üst dişler kıvrıktır. Taç pembe ile kırmızı arası renktedir ve büyüktür. Popüler bir süs bitkisidir. Gölgeli bölgeleri ve nemli toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Yol kenarı, dere kıyısı ve ormanlık alanlarda görülür. Kartepe, Gölcük ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar. 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kaba fesleğen adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yatak ayağı anlamına gelir. Çiçek ve gövdelerin birlikte yatak ayaklarını andırmasına işaret eder. Tür adı Latince büyük çiçekli anlamına gelir. Türün çiçeklerinin iriliğine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Calamintha magno flore”dir.

Gıda

Yaprakların ferahlatıcı bir çay elde edilir. Taze yaprakları çeşni olarak kullanılır.

Tıp

Çürüklere ve spazmlara uygulanır. Yapraklar terletici ve balgam söktürücüdür.

Fotoğrafları

Exit mobile version