Site icon Kocaeli Bitkileri

Clematis viticella (Yakmuk)

Clematis viticella

Clematis viticella; 19/11/2022; Çakmaklar; 300 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

4 metre uzayabilir. Gövde zayıfça çizgili ve kısaca cılız tüylüdür. Yapraklar teleksi ve üçlü bölümlüdür. -35 dereceye kadar dayanıklıdır. Yaprak sapları ile tırmanır. Çan biçimli çiçekler 4 cm büyür. 4 adet mor tepal ve krem sarısı başçıklar görülür. Popüler bir süs bitkisidir. Gölgeli bölgeleri tercih eder. Donlara dayanıklıdır. Kısa sürede geniş alanlarda yoğun kümeler oluşturabilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. Günümüzde süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde görülür. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çalılık, ormanlık alanlar ve makiliklerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yakmuk adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çalılık anlamına gelir. Daha spesifik olarak üzüm dalı anlamını verir. Cins tıpkı üzüm (Vitis) cinsi gibi sarılıcı tırmanıcı özellik taşır. Cinsin Türkçe adı olan akasma çiçek rengine ve cinsin tırmanıcı özelliğine işaret eder. Tür adı Antik Yunanca küçük Vitis anlamına gelir. Türün üzüm (Vitis) gibi diğer bitkilere sarılıcı yapısına işaret eder.

Dikkat

Fotoğrafları

Exit mobile version