Clematis vitalba (Akasma)

Bitkiler › Düğünçiçeği takımı › Düğünçiçeğigiller › Akasma › Akasma

Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki.

15 metreye kadar uzayabilir. Çiçekler yeşilimsi beyazdır. Saplar olukludur. Yapraklar karşılıklı dizilişlidir. Yaprakçıklar yumurtamsı ve saplıdır. Yaprak yüzeyi tüysüzdür. Çiçekler hoş kokuludur. Meyvelerde ipeksi ekler görülür. Tohumlar ekim ve ocak arasında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Görünümü güzel bir bitkidir ancak diğer bitkilere sarılarak onları boğabilir. -18 dereceye kadar dayanıklıdır. Tohumlar ekilmeden on iki saat önce ılık suda bekletilmelidir. 20 derecede 1 ila 9 ay arasında çimlenir.

Bitki doğal olarak kuzey Afrika, batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]

Çalılık, ormanlık alanlar ve makiliklerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.

Dilimizde Akasma, Peçek, Yakmuk, Duman asması, Yaban sarmaşığı, Orman asması ve Suman asması adları ile bilinmektedir.

Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar.

Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Yaprakları yakıcı özelliktedir ancak kolayca iyileşir. Bu nedenle (yaraları nedeniyle) korkutucu bir görünüme sahip olmak savaşçılar tarafından kullanılmıştır.

Stres ve sinir tedavisi için faydalıdır. Analjezik, idrar söktürücü, homeopatik ve rubefacienttir. Suyu burun deliklerine uygulandığında, migren ataklarını hafifletir, ancak mukoza zarlarını da yok edebilir. Romatizma ve deri döküntüsü tedavisinde kullanılır.

Meyvelerin üzerindeki tüyler deriyi tahriş edebilir ve bu nedenle hasat sırasında eldiven takılması önerilir.

Taş Devrinde ip yapmak için kullanılırdı. Fareler bitkinin iplerini kemirmediği için tahıl demetlerini bağlamak için kullanılır. Dilenciler görenlerde merhamet uyandırmak için dallarını kollarına sürterek yara açardı.

Görüşünüzü Yazın