
Hamilmiskin
Anahtar kelimeler: Tıbbi bitki, Zehirli bitki, Akdeniz elementi.
Dolaşım
Bitkiler › Düğünçiçeği takımı › Düğünçiçeğigiller › Akasma › Hamilmiskin
Dağılımı
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir.
Genel bilgiler
4 metre büyüyebilir. Beyaz çiçekler yeni açtığında güçlü bir badem kokusuna sahiptir, küçük yeşil kapçıklar görülür. Yapraklar teleksi, bölümleri üçlü ya da ikili, uçtaki bölüm eliptik ve seyrekçe tüylüdür. Tohumlar ekim ve aralık aylarında olgunlaşır. Çiçekler beyaz renkli ve erseliktir. Popüler bir süs bitkisidir.
Gözlem
Çalılık, yamaç ve makiliklerde görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Örnek olarak kullanılan görsel Isidre Blanc’a aittir ve Katalonya’da fotoğraflanmıştır.
Yaygın adları
Hamilmiskin.
Çiçek zamanı
Haziran-Temmuz ayları.
Yükseklik
0-900 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca “çalılık” anlamına gelir. Daha spesifik olarak “üzüm dalı” anlamını verir. Cins tıpkı üzüm (Vitis) cinsi gibi sarılıcı tırmanıcı özellik taşır. Cinsin Türkçe adı olan “akasma” çiçek rengine ve cinsin tırmanıcı özelliğine işaret eder. Tür adı Antik Yunanca “küçük alev” anlamına gelir. Çiçeklerin konumuna işaret eder. Türün ikili adlandırmadan önceki adı “Clematitis flammula repens”tir.
Mutfak
Genç sürgünler pişirilerek tüketilebilir.
Geleneksel tıp
Dioscorides: Tohumu kaynatılarak balgam söktürücü olarak kullanılır. Yapraklar cüzzam vakalarında etkilidir. Tüketilmek üzere tere ile birlikte saklanır.
Dikkat
Bütün parçaları zehirlidir.
Fotoğrafları
Literatür
Species Plantarum: 544. 1753. L.