Clematis cirrhosa (Bahar sarmaşığı)

derleyen:

Özet

Clematis cirrhosa (Bahar sarmaşığı) genelde çalılık alanlarda görülen ve kış aylarında çiçek açan tırmanıcı bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Ranunculales

Düğünçiçeği takımı

Ranunculaceae

Düğünçiçeğigiller

Clematis

Akasma

Tanımı

Clematis cirrhosa (Bahar sarmaşığı) genellikle 3 metre uzayabilen odunsu bir tırmanıcıdır. Gövdeler çizgili ya da pürüzsüzdür ve genç gövdeler zaman zaman tüylüdür. Uzun sürgünlerdeki yapraklar genellikle üçlü iken kısa sürgünlerdeki basit ya da nadiren üçlü, kenarları dişli ya da neredeyse düz ve seyrek cılız tüylüdür. Çiçekler tek ya da koltuklarda demet halindedir. Çiçek örtüsü bölümleri krem renkli, 16 ila 25 mm uzunluğunda ve arka yüzeyi ipeksidir. Başçıklar, kanatlı ve çıplak iplikçiklerden kısa ve boyuncuk sorguçludur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Çalılık ve makiliklerde görülen bitki umumiyetle aralık ve şubat ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde bahar sarmaşığı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çalılık anlamına gelir. Daha spesifik olarak üzüm dalı anlamını verir. Cins tıpkı üzüm (Vitis) cinsi gibi sarılıcı tırmanıcı özellik taşır. Cinsin Türkçe adı olan akasma çiçek rengine ve cinsin tırmanıcı özelliğine işaret eder. Tür adı Antik Yunanca sülük/tendril ya da sarma” anlamına gelir. Türün diğer bitkilere tendrilleri vasıtasıyla tutunarak sarılmasına işaret eder. Özgün tanımda bu “Clematis cirrhis scandens” olarak belirtilmiştir.

Tıp

Romatizma vakalarında kullanılır. İdrar söktürücüdür.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.