Cleistogenes serotina (Meşe ısırı)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Cleistogenes serotina (Meşe ısırı) başakçıkların cleistogamous yapısı ila dikkat çeken ve yaz sonundan güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Poales

Buğday takımı

Poaceae

Buğdaygiller

Cleistogenes

Meşeısırı

Tanımı

Cleistogenes serotina (Meşe ısırı) odunsu, sürünücü köklenici ve yoğun biçimde pullu rizomlara sahip yığınsı çok yıllık bir bitkidir. Çiçek açan gövdeler dik, genellikle 25 ila 105 cm uzunluğunda, pürüzsüz, çıplak ve düğümleri morumsudur. Saplar dirseksi yükselici ve 10 ila 16 adet kahverengi ve çıplak düğümlüdür. Yaprak ayası şeritsi ya da mızraksı, 6 ila 11 cm uzunluğunda, 0,3 ila 0,6 cm genişliğinde, sipsivri uçlu, mavimsi yeşil, her iki yüzeyde ve kenarlarda az pürüzlüdür. Yaprak kılıfı pürüzsüz ya da az pürüzlüdür.

Üst yapraklar geniş biçimde ayrıksıdır. Terminal bileşik salkım 11 cm uzunluğunda iken alt dallar yükselici ve 7 cm uzunluğundadır. Başakçıklar 9 ila 13 mm uzunluğundadır. Dışkavuz mızraksı ve sivri uçludur. Alttaki bir damarlı ve 2 ila 2,5 mm uzunluğundadır. Üstteki 1 ila 3 damarlı ve 3 ila 5 mm uzunluğundadır. İçkavuz 3 ila 5 adet damarlı, mızraksı, 5 ila 6,5 mm uzunluğunda, çıplak ya da kenarların yakınında zayıf tüylü, mavimsi yeşil ya da soluk yeşil renkli, uca doğru mor bezeli ve kılçık 0,75 ila 1 mm uzunluğundadır. Başçıklar şeritsi, 1,8 mm uzunluğunda, sarı renkli ve tepecik mor renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak İspanya ile Orta Asya arasında kalan bölgede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Vadiler, meşe-kayın-gürgen ormanları ve kayalık alanlarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 500 ila 1000 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür. Biz bitkiyi 40 metrede gördük.

Türkçe adı

Dilimizde meşe ısırı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kapalı evlilik anlamına gelmekte ve bu bağlamda cinsin başakçıklarının cleistogamous (kendi kendine döllenen ve açmayan çiçekler) yapısına dikkat çekmektedir. Tür adı Latince geç olgunlaşan anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yazın sonuna doğru çiçek açmasına işaret etmektedir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir