Özet
Cladium mariscus (Gıyak) genelde sulak alanların kenarında görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Cladium mariscus (Gıyak) rizomlar sürünücü, kılıflı, kökleri dallı ve sağlam yapılı çok yıllık bir bitkidir. Gövde 1,5 ila 2 metre uzunluğunda, silindirik ya da kütçe üçgensi, düğümlü ve içi boştur. Yapraklar 6 ila 10 mm genişliğinde, dilli, şeritsi, omurgalı, uzun ve üçgensi uçludur. Kenarları ile ana damar yukarı yönlü testere dişçikli pürüzlü ve kılıfları kapalıdır. Çiçek durumu uzatılmış bileşik salkım halinde olup 3 ila 10 kolludur ve çok sayıda toplu başakçık taşır. Başakçık 3 ila 5 mm uzunluğunda, 1 ila 2 çiçekli, yumurtamsı mızraksı, sapsız ya da saplı ve kırmızımsı kahverengidir. Dışkavuz 2,8 ila 4,6 mm uzunluğunda, mızraksı, sivri uçlu, belirgin bir orta damarla kayıksı ve pürüzsüzdür. Ercik iki adettir. Fındıkçık yumurtamsı, kısaca sipsivri uçlu ve koyu parlak kahverengidir.
Gözlem bilgileri
Bitki dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir. [Harita, Alt türler, Sinonimler, Herbaryum] Bataklık, lagün ve yavaş akan derelerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde gıyak adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca dal anlamına gelir ve bu bağlamda çiçek kurulunun çok sayıda dal barındırmasına işaret etmektedir. Tür adı Antik Yunanca bataklık sazı anlamına gelir ve türün özel adıdır. Muhtemelen Hibiscus adı ile bağlantılıdır. Buna göre türün sulak alan kuşları ile aynı habitatı paylaşmasına dikkat çekmektedir.
Bir yanıt yazın