Bitkiler › Akçaağaç takımı › Turunçgiller › Turunç › Turunç
Her dem yeşil çalı ya da ağaçlardır. Yapraklar tek yaprakçıklıdır. Yaprakçık yumurtamsı ya da eliptik, 7 ila 10 cm uzunluğunda ve 4 ila 7 cm genişliğinde, sapı ise 2 ila 3 cm uzunluğundadır. Genellikle yaprak sapı kanatlı ve uca doğru eklemli, salgılı lekelidir. Çiçekler yaprak koltuklarından çıkar, zaman zaman küme halinde ve hoş kokuludur. Taç yapraklar beyaz renklidir. Ercikler demek halindedir. Meyve derimsi bir kabukla çevrili üzümsü, güçlü kokulu, olgunlaştığında turuncu kırmızı renkli, neredeyse küresel, yaklaşık 7 cm çapındadır. Bazı sınıflandırmalara göre greyfurt (Citrus × paradisi), portakal (Citrus × sinensis), tangor (Citrus × nobilis) gibi çok sayıda popüler meyve türü bu bitkinin sinonimi kabul edilmektedir. Bu nedenle, hiç olmazsa sınıflandırma karmaşası sona erene kadar bu tür ile ilgili tıbbi ve mutfak kullanımlarına yer vermiyoruz.
Bitkinin Citrus daoxianensis ve Citrus maxima türlerinin melezi olduğu tahmin edilmektedir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Bahçe ve yol kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Turunç adı ile bilinmektedir.
Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Yunanca sedir anlamına gelir. Cinsin yaprak ve meyvelerinin kokusunun sedir kokusunu andırmasına işaret eder. Tür adı Latince turuncu anlamına gelir ve olgun meyvenin rengine dikkat çeker.
Kabuğundan elde edilen yağ parfümeride kullanılır.






Görüşünüzü Yazın