Bitkiler › Ebegümeci takımı › Ladengiller › Laden › Tüylü laden
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Kozmetik, Akdeniz elementi.
30 cm ila 1 metre büyüyebilir. Yapraklar uzun saplı, karşılıklı dizilişli, oval ve eliptik, 2 ila 5 cm uzunluğundadır. Pembe çiçekler 4,5 ila 5 cm çapındadır. Beş çanak yaprak görülür. Gövde tüylüdür. Tohumlar ağustos ayında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Geçirgen toprağı ve güneşli bölgeyi tercih eder. -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Budanmaya karşı hassastır. Güneşli günlerde yaprakları hoş bir koku yayar. Tohumlar 20 derecede 1 ila 4 haftada çimlenir.
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Yaygın bir çalılık alan bitkisidir. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Tüylü laden, Karağan, İstifiza, Karağı, Karahan, Karah ve Pembe çiçekli laden adları ile bilinmektedir.
Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins Antik Yunanca sepet anlamına gelir. Cins üyelerinin sepet yapımında kullanılmasına işaret eder. Söylenceye göre Medusa, Poseidon’u Kisthene’de (Günümüzde Balıkesir ilçesine bağlı Gömeç ilçesinin civarı) ladenlerin olduğu bir kayalıkta karşılamıştır. Bitkinin adı da bu yerleşim yerinden gelmektedir. Tür adı Latince Girit anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Creta, Syria” olarak belirtilmiştir.
Yapraklarından çay elde edilir. Reçinesi gıda aroması olarak dondurma ve sakızlarda kullanılır.
Balgam söktürücü, aromatik ve uyarıcıdır. Kanamayı kontrol eder ve antibiyotik etkisi vardır. Nezle ve ishal tedavisinde dahili olarak kullanılır. Adet kanamalarını hızlandırıcıdır. Üst bölümler kaynatılarak buhar banyosu halinde adet başlatıcı (emenagog) olarak kullanılır. Karın ağrısı, kısırlık ve üreter iltihap vakalarında başvurulur.
Bitkiden elde edilen ladanum (Dilimizdeki laden kelimesi de buradan gelir) adlı reçine parfümeri, tütsü ve sabun yapımında kullanılır.







Görüşünüzü Yazın