Cirsium vulgare (Su dikeni)

derleyen:

cins:

Tanımı

50 ila 150 cm büyüyebilir. Gövde dallı, ağsı tüylü, kanatlıdır. Orta gövde yaprakları dikdörtgensi, derin teleksi, yanal loblar dişli, 3 ila 6 çiftli, üçgensi ila darca üçgensi, yanal ve terminal loblar 2 ila 16 mm uzunluğunda dikenlidir. Yanal dallar 1 ila 8, 1 ila 6 başlı, üst yapraklar 0 ila 3 sayıda ve involukruma eşit ya da daha kısadır. İnvolukrum dik, yumurtamsı, çökük, küresel ila geneişçe ters yumurtamsı ve 20 ila 50 mm uzunluğundadır. Filari seyrek ya da yoğun ağsı tüylü, 9 ila 11 sıralıdır. Çiçekler pembemsi mor ya da mor renkli, 24 ila 33 mm uzunluğundadır. Kapçık 3,5 ila 4,5 mm uzunluğundadır. Sorguç 19 ila 29 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Orman açıklıkları, sulak alanların civarı ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde yaygın kangal ve su dikeni adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şişmiş damar anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin damar şişmeleri vakalarında tedavi amacıyla kullanılmalarına işaret eder. Tür adı Latince yaygın anlamına gelir. Bitkinin, (ilk tanımlandığı cins olan Carduus) cins özelinde daha yaygın bir dağılım alanına sahip olmasına işaret eder.

Gıda

Kök pişirilerek tüketilebilir. Genç yapraklar gece boyunca tuzlu suya batırılabilir ve daha sonra pişirilerek yenilebilir. Çiçek tomurcukları pişirilerek tüketilebilir. Soyulmuş gövde haşlanarak tüketilebilir.

Tıp

Kaynatılarak romatizmal eklemlerin tedavisinde bitkisel buhar olarak kullanılmıştır. Hemoroid ve romatizma tedavisinde kullanılır. Lapa haline getirilerek iltihap ya da yaralara uygulanır.

Bilgi

Çiçekler demlenerek keçi sütünden peynir elde etmek için kullanılır. İç kabuğundan kağıt elde edilir. Sorguçlar çıra ikamesi olarak kullanılır.

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. Seyit Cihan avatarı
    Seyit Cihan

    Wikispecies’de bu bitkinin Türkçe adı “mızraklı devedikeni” olarak geçiyor. Doğru mudur, böyle bir ismi var mıdır? https://species.wikimedia.org/wiki/Cirsium_vulgare

  2. “Mızraklı devedikeni” adının nereden alındığına dair ilgili kaynakta bir atıf olmadığından kontrol edilmesi güç gözüküyor. Ben Türkçe isimler için şu kaynağı kullanıyorum: https://bizimbitkiler.org.tr/v2/hiyerarsi.php?c=Cirsium

  3. Robert College Maria Sezer avatarı
    Robert College Maria Sezer

    Bilgiler için teşekkür ederim,

Görüşünüzü Yazın