Site icon Kocaeli Bitkileri

Epitrachys italica (Kısa kangal)

Epitrachys italica

Epitrachys italica: 11/08/2021; Sipahiler Gölü; 250 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Epitrachys italica (Kısa kangal) genelde sulak alanların civarındaki ekili arazilerde görülen ve yaz ortasından güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Epitrachys

Kısakangal

Tanımı

Epitrachys italica (Kısa kangal) halihazırda bazı kaynaklarda Cirsium italicum adı ile geçmektedir. Genellikle 30 ila 80 cm büyüyebilen tek ya da iki yıllık bir bitkidir. Gövde dallı, ağsı tüylü ve düğümlerarasında kanatlıdır. Orta gövde yaprakları dikdörtgensi, az teleksi ya da derin teleksi, yanal loblar iki parçalı, 3 ila 9 arası sayıda çiftli, üçgensi ya da darca üçgensi, yan ve uç loblar 2 ila 13 mm uzunluğundaki sivri diken uçlu ve alt bölümde ağsı tüylüdür. Yanal dallar birkaç adet ya da çok sayıda, birkaç ya da çok sayıda çiçek başlı, en üstteki yapraklar 2 ila 5 arası sayıda ve involukrumdan daha uzundur. İnvolukrum dik, darca oval ila ters koniksi ve 10 ila 17 mm uzunluğundadır. Filariler çıplak ila seyrekçe ağsı tüylü, 8 ila 10 arası sayıda sıralıdır. Taç mor renkli ve 11 ila 14 mm uzunluğundadır. Kapçık 2,5 ila 3 mm uzunluğundadır. Sorguç 8 ila 11 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Güney Avrupa’nın bir bölümü ile Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Sulak alanların civarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda Körfez ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kısa kangal adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca üzeri kaba anlamına gelir. Muhtemelen cinsin çiçek durumunun yapısına dikkat çekmektedir. Tür adı Latince İtalya anlamına gelir ve açık bir şekilde türün, tip yerine işaret etmektedir.

Fotoğrafları

Exit mobile version