Tanımı
50 ila 200 cm büyüyebilir. Gövde kanatsız, sıklıkla seyrek bileşik salkımlı (nadiren dalsız) olup, dal ve sap uzundur. Orta gövde yaprakları teleksi loblu, 6 ila 25 cm uzunluğunda ve 3 ila 14 cm genişliğinde, üst yüzeyinde dağınık kısa tüylü, alt yüzeyinde beyazımsı tüylüdür. Loblar üçgensi ila üçgensi mızraksı, dişli ila loblu, alt tabansı yapraklar kanatlı bileşik salkımdır. Çiçek başı sarkık, uzunlamasına sap üzerinde tektir (zaman zaman çift). İnvolukrum yarı küresel, 15 ila 20 mm uzunluğundadır. Filari 6 ila 9 sıralı, ortadaki oval dikdörtgensi, sıklıkla morumsudur. Çiçek 18 ila 20 mm uzunluğunda ve koyu kırmızı renklidir. Kapçık 4 mm uzunluğundadır. Sorguç 15 ila 17 mm uzunluğundadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Kafkasya ve Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Ormanlık alanlar ve dere kenarlarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca şişmiş damar anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin damar şişmeleri vakalarında tedavi amacıyla kullanılmalarına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca altı beyaz anlamına gelir. Türün, yapraklarının altı beyaz tüylerle kaplıdır. Özgün tanımda bu “foliis pinnatifidis subtes cano tomentosis” olarak belirtilmiştir.
Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Asterales (Papatya takımı)
Aile
Asteraceae (Papatyagiller)
Cins
Cirsium (Köygöçüren)
Tür
Cirsium hypoleucum (Vişne kangalı)
Anahtar kelimeler
Türkçe adları
Dilimizde vişne kangalı adı ile bilinmektedir.
Fotoğrafları







© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın