Site icon Kocaeli Bitkileri

Cirsium creticum (Eşek dikeni)

Cirsium creticum

Cirsium creticum: 21/08/2020; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Cirsium creticum (Eşek dikeni) genelde sulak alanların civarında görülen ve yaz başından güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Cirsium

Köygöçerten

Tanımı

Cirsium creticum (Eşek dikeni) genellikle 1 metre büyüyebilen bir bitkidir. Gövde darca yılankavi kanatlıdır ve kısa üçgensi loblar 2 ila 12 mm uzunluğunda dikenlidir. Orta gövde yaprakları otsu, üst yüzeyde tüysüz, alt yüzeyde ağsı tüylü, daralıcıdır. Üst yapraklar şeritsi mızraksıdır. Çiçek başları küçük terminal kümeler halinde ya da çiçek kurulu dallarında bileşil salkım halindedir. İnvolukrum yarı küresel çan biçiminde ve 13 ila 16 mm uzunluğundadır. Filari 6 ya da 8 sıralı, dıştaki ve ortadaki oval ila dikdörtgensi oval, küt, ağsı tüylüdür. Kapçık 3 mm uzunluğunda, pürüzsüz ve soluk kahverengidir. Sorguç 10 ila 13 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Sulak alanların civarı ve bataklık alanlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde eşekçalısı ve eşekdikeni adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şişmiş damar anlamına gelir ve bu bağlamda cinse bağlı bazı türlerin damar şişmeleri vakalarında tedavi amacıyla kullanılmalarına işaret eder. Tür adı Latince Girit anlamına gelir ve açık bir şekilde türün, tip yerine dikkat çekmektedir. Özgün tanımda bu “Cette plante croit dans l’Isle de Candie” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version