Cirsium creticum (Eşek dikeni)

derleyen:

cins:

Tanımı

1 metre büyüyebilir. Gövde darca yılankavi kanatlı, kısa üçgensi loblar 2 ila 12 mm uzunluğunda dikenlidir. Orta gövde yaprakları otsu, üst yüzeyde tüysüz, alt yüzeyde ağsı tüylü, daralıcı; üst yapraklar şeritsi mızraksıdır. Çiçek başları küçük terminal kümeler halinde ya da çiçek kurulu dallarında bileşil salkım halindedir. İnvolukrum yarı küresel çan biçiminde ve 13 ila 16 mm uzunluğundadır. Filari 6 ila 8 sıralı, dıştaki ve ortadaki oval ila dikdörtgensi oval, küt, ağsı tüylüdür. Kapçık 3 mm uzunluğunda, pürüzsüz ve soluk kahverengidir. Sorguç 10 ila 13 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Sulak alanların civarı ve bataklık alanlarda görülür. Kandıra ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde eşekçalısı ve eşekdikeni adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şişmiş damar anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin damar şişmeleri vakalarında tedavi amacıyla kullanılmalarına işaret eder. Tür adı Latince Girit anlamına gelir. Türün, tip yerine işaret eder. Özgün tanımda bu “Cette plante croit dans l’Isle de Candie” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları