Circaea lutetiana (Kankurutan)

derleyen:

Tanımı

15 ila 60 cm büyüyebilir. Rizomlu bir bitkidir. Yapraklar basit, yumurtamsı, 4 ila 10 cm uzunluğunda ve karşılıklı dizilişlidir. Gövde ince ve yeşil renklidir. Çiçekler beyaz renklidir. Yaprak sapları 1 ila 10 cm uzunluğunda ve tüylüdür. Çiçeklerin çentikli iki taç yaprağı vardır. 2 ercik ve 2 loblu tepecik görülür. Çiçekler erseliktir. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Ortadoğu ve Sibirya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Dere kenarı, yol kenarı ve ormanlık alanlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kankurutan adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Yunanca şahin (κίρκος) kelimesinden türetilmiştir ve büyücü Kirke’ye adanmıştır. Kirke ile ilgili elde olan bilgilerin önemli bir bölümü Homeros’un Odysseia’sı mahreçlidir. Troya Savaşı sonrası memleketi İthaka’ya dönmeye çalışan Odysseus, arkadaşları ile Kirke’nin adasını çıkarlar. Kirke, Odysseus’un adamlarını domuza çevirir. O da Kirke’yi kendine âşık ederek adamlarını kurtarır. Bitkinin kökünden çok güçlü bir aşk iksiri elde edildiği ve Kirke’nin büyülerini yapmak için bu bitkiden faydalandığı düşünülmektedir. Tür adı Latince Paris, Fransa anlamına gelir. Paris şehri antikçağda cadılar şehri olarak bilinirdi ve cins adında olduğu gibi bitkinin büyü alanında kullanıma işaret eder.

Tıp

Romatizma, gut, enfeksiyonlar, yaralanmalar ve ateş tedavisi için başvurulur.

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. mehmet tosunoğlu avatarı
    mehmet tosunoğlu

    Saygıdeğer Hocam,Ağva’da bir avluda duvar dibinde gittikçe seyrekleşen bir yertutumu var.Rakım olarak yalnızca bir kaç metre (İstisna mıdır bilemiyorum)

    1. Bence istisnadır, tanımlarda asgari yükseklik 200 olarak veriliyor.

Görüşünüzü Yazın