
Nohut
Anahtar kelimeler: Yenilebilir bitki.
Dolaşım
Bitkiler › Bakla takımı › Baklagiller › Nohut › Nohut
Dağılımı
Bitki doğal yayılış alanı kesin olarak bilinmemektedir. Avrasya ve kuzey Afrika’da antikçağdan beridir yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bitkinin bilinen en eski kaydı (MÖ 8500) Anadolu’dadır.
Genel bilgiler
Sağlam yapılı ve 15 ila 35 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik ila yükselicidir. Yapraklar tek teleksi; yaprakçıklar 5 ila 7 arası sayıda çift halinde, ters yumurtamsı dikdörtgensi ila eliptik, 7 ila 20 mm uzunluğunda, keskin biçimde çift halinde testere dişli kenarlı, salgılı ve salgısız tüylerle havlıdır. Çiçek kurulu sapı ve çiçek sapı, yaprak sapından daha uzundur ve kılçık 1 ila 2,5 mm uzunluğundadır. Çiçekler tek, 10 ila 12 mm uzunluğunda, leylak ya da beyaz renklidir. Çanak neredeyse kamburludur. Meyve elipsoit, 17 ila 30 mm uzunluğunda ve salgılı seyrek tüylüdür. Tohum meyve başına 1 ila 3 arası sayıda, iri, pürüzsüz, sivilceli ya da buruşuktur.
Gözlem
Tarla ve bahçelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Nohut.
Çiçek zamanı
Mayıs-Haziran ayları.
Yükseklik
0-1100 metre arası.
Etimoloji
Cins adının etimolojisi açık değildir. Nohut için kullanılan Latince bir kelimedir. Tür adı Latince “koç başı” anlamına gelir. Olasılıkla meyve yapısına işaret eder.
Mutfak
Tohumları hayli yaygın olarak bilinen ve tüketilen bir bitkidir. Tohumlar çiğ olarak ya da pişirilerek yemeklerde, kavrularak kuruyemiş halinde ve öğütülerek çeşitli mezelerde kullanılır. Yaprakları pişirilerek tüketilebilir. Tohumlar karbonhidrat ve protein bakımından zengindir.
Geleneksel tıp
Meyvelerde biriken ekşi sıvı büzücüdür ve dispepsi, kabızlık ve yılan ısırığı tedavisinde kullanılmıştır.
Dikkat
Yapraklar ve meyve kabuğu temas halinde cildi tahriş edebilir.
Fotoğrafları





Literatür
Species Plantarum 2: 738. 1753. L.