Site icon Kocaeli Bitkileri

Cicendia filiformis (Sisenda)

Cicendia filiformis

Cicendia filiformis: 28/04/2018; Bağırganlı; 20 m.; deniz kıyısı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

6 ila 20 cm uzayabilir. Gövde dik, basit ya da birkaç dallıdır. Yapraklar şeritsi ila dar mızraksı, 2 ila 15 mm uzunluğunda ve 0,5 ila 2 mm genişliğindedir ve çiçeklenme zamanı solarlar. Çiçekler 1 ya da çok sayıda, 6 mm uzunluğundaki dik sap üzerindedir. Çanak oval, 2,5 ila 3,5 mm uzunluğunda, loblar üçgensi ve 1 mm uzunluğunda, taç sarı renkli, lobları yayılıcı yumurtamsı, 1,6 ila 3 mm uzunluğunda ve küttür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Çayırlar, çalılıklar ve deniz kenarında görülür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 100 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde sisenda adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Toskana dilinde parlak anlamına gelir. Michel Adanson’un başka bir kafa karıştırıcı cins adı tercihidir. Adanson, kelimenin biyolüminesansa sahip olan böcekler (mesela ateş böceği) için kullanılan bir tabir olduğunu yazmıştır ve bu da çiçeklerin parlak renkli olmasına işaret eder. Türkçe yaygın adı olan sisenda belirgin biçimde cinsin bilimsel adından türetilmiştir. Tür adı Latince ipliksi anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version