Cicendia filiformis (Sisenda)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Cicendia filiformis (Sisenda) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Gentianales

Gentiyan takımı

Gentianaceae

Gentiyangiller

Cicendia

Sisenda

Tanımı

Cicendia filiformis (Sisenda) genellikle 6 ila 20 cm uzayabilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik, basit ya da birkaç dallıdır. Yapraklar şeritsi ila dar mızraksı, 2 ila 15 mm uzunluğunda ve 0,5 ila 2 mm genişliğindedir ve çiçeklenme zamanı solarlar. Çiçekler 1 ya da çok sayıda, 6 mm uzunluğundaki dik sap üzerindedir. Çanak oval, 2,5 ila 3,5 mm uzunluğunda, loblar üçgensi ve 1 mm uzunluğunda, taç sarı renkli, lobları yayılıcı yumurtamsı, 1,6 ila 3 mm uzunluğunda ve küttür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde Avustralya’ya da dağılmıştır. [HaritaSinonimler] Çayırlar, çalılıklar ve deniz kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 100 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde sisenda adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Toskana dilinde parlak anlamına gelir. Michel Adanson’un başka bir kafa karıştırıcı cins adı tercihidir. Adanson, kelimenin biyolüminesansa sahip olan böcekler (mesela ateş böceği) için kullanılan bir tabir olduğunu yazmıştır ve bu da çiçeklerin parlak renkli olmasına işaret eder. Türkçe yaygın adı olan sisenda belirgin biçimde cinsin bilimsel adından türetilmiştir. Tür adı Latince ipliksi anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir