Chrysopogon gryllus (Buzağı otu)

derleyen:

Tanımı

30 ila 150 cm büyüyebilir. Gövde bileşik salkımın altında pürüzlüdür. Yaprak kılıfı tabanda omurgalı; yaprak ayası şeritsi, mat yeşil, 30 cm uzunluğunda ve 0,2 ila 0,4 cm genişliğinde, seyrek ya da yoğun biçimde kıllı, tepede sivri ila sipsivri; dil 0,5 mm uzunluğundadır. Bileşik salkım 6 ila 25 cm uzunluğunda, morumsu; dalları yükselici ya da gevşek biçimde yayılıcı, 3 ila 15 cm uzunluğunda. Sapsız başakçıklar 7 mm uzunluğunda, saplı başakçıklar 7 ila 11 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Stepler, yol kenarı ve orman açıklıklarında görülür. Karamürsel ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde buzağıotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca altın sakal anlamına gelir. Cinsin başakçıklarıın rengine işaret eder. Tür adı Antik Yunanca çekirge anlamına gelir. Kelime aynı zamanda Antik Yunan tiyatrosunda güldürü karakteri anlamına da gelir. Beri taraftan kelime tek “l” harfi ile yazıldığında da domuz anlamı verir. Üç karşılığın da bitki ile bağlantısını bulamadık.

Fotoğrafları