Chrysojasminum fruticans (Boruk)

derleyen:

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Jasminum fruticans adı ile geçmektedir. Herdem yeşil ya da kısmen yaprak dökücü ve 50 cm ila 2 metre büyüyebilen bir çalıdır. Dallar ince, dik ya da yayılıcı, köşeli, koyu yeşil renkli ve çıplaktır. Yapraklar almaşlı dizilişli ve 3 yaprakçıklı ya da nadiren tek yaprakçıklı, ters yumurtamsı, dikdörtgensi ya da dikdörtgensi kaşıksı, 0,7 ila 2 cm uzunluğunda, tepede küt ve kamamsıdır. Çiçek kurulu kısa yanal dallarda ve 2 ila 5 arası sayıda çiçeklidir. Çanak çan biçimli ve 5 adet bizsi dişlidir. Taç sarı renkli ve dikdörtgensi beş lobludur. Meyve üzümsü formda ve küresel, parlak siyah ya da mavi mor renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, kayalık bölgeler ve orman açıklıklarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde boruk adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca altın yasemin anlamına gelir. Cinsin Jasminum (yasemin) cinsi ile yakınlığına işaret eder. Tür adı Latince çalımsı anlamına gelir. Türün yapısına işaret eder.

Fotoğrafları