Site icon Kocaeli Bitkileri

Chrozophora tinctoria (Siğil otu)

Chrozophora tinctoria

Chrozophora tinctoria; 17/08/2023; Bayındırlık; 108 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

30 ila 100 cm kadar büyüyebilir. Sıklıkla tabanda odunsudur. Yapraklar baklavamsı yumurtamsı ila yumurtamsı mızraksı, 2 ila 9 cm uzunluğunda ve 1 ila 7 cm genişliğinde, tepede sivri ya da küt, tabanda yüreksi ila sığca yüreksi, sığca dişlidir. Yaprak sapı 9 cm uzunluğundadır. Kulakçık 2 ila 5 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu 2 ila 4 cm uzunluğunda ve 4 ila 8 cm genişliğindedir. Erkek çiçek çanak yaprakları şeritsi mızraksı, 4 mm uzunluğunda; taç yaprakları sarımsı, eliptik mızraksı, 4 mm uzunluğunda, 3 ila 12 arası erciklidir. Dişi çiçek çanak ve taç yaprakları erkek çanak yapraklarına benzer. Tohumlar 4 mm uzunluğunda ve soluk gri renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, ormanlık alan ve kayalık bölgelerde görülür. İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mart ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde siğilotu ve akbaş adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boya taşıyan anlamına gelir. Cinsten boya elde edilmesine işaret eder. Tür adı Latince boya için anlamına gelir. Türden boya elde edilmesine işaret eder.

Tarihi

Sulak alanların civarında yetişir. Yaprakları Heliotropium europaeum yapraklarına benzer ancak daha yuvarlaktır. Meyvesi sarkıktır ve siğili andırır. Bitki, meyvesi, soda, Hyssopus, tere ve su ile içildiğinde bağırsak kurtlarını atar. Tuzla birlikte sarıldığında siğilleri yok eder. PL 4-191.

Gıda

Çiçek, meyve ve özsuyundan yenilebilir bir boya elde edilir.

Bilgi

Bitkiden elde edilen kırmızı ve mavi boya tezhip sanatında kullanılmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version