Chrozophora (Siğilotu)

Özet

Chrozophora (Siğilotu) genelde Afrika ile Asya’nın kurak sahalarında görülen ve otlar ile çalılardan oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Malpighiales

Söğüt takımı

Euphorbiaceae

Sütleğengiller

Tanımı

Chrozophora (Siğilotu) tek ya da çok yıllık otlar ile çalılardan oluşan bir cinstir. Tüy örtüsü yıldızsıdır. Yapraklar almaşlı dizilişli, sitipüller bizsi; yaprak ayası basit, düz ve kenarları dişli ya da lobludur. Yaprak ayasının tabanında iki salgı bulunmaktadır. Çiçek durumu koltuklarda talkım halinde, koltuklarda, erkek çiçekler yukarıda ve dişi çiçekler aşağıdadır. Erkek çiçeklerin çanak yaprakları beş adet, kenarları üst üste binici; taç yaprakları beş adet, disk mevcut değil ya da nadiren mevcut, ercikler 5 ila 15 adet, iplikçikler bir sütuna bitişik ve başçıklar iki bölümlüdür.

Dişi çiçeklerin çanak yaprakları beş adet, kenarları üst üste binici; taç yapraklar beş adet ya da nadiren hiç yok; disk beş salgılı, yumurtalık üç bölümlü, boyuncuk üç adet, iki loblu ve sivilcelidir. Meyve kapsül formunda, yıldızsı havlı ya da pullu, zaman zaman kabarcıklı ve üç bölümlüdür. Tohumlar ters yumurtamsı ila küresel ve siğilli ya da pürüzsüzdür. Cins Akdeniz havzası, Batı Asya ve Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde Amerika’ya da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boya taşıyan anlamına gelir. Cinsten boya elde edilmesine işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler