Chenopodium striatiforme (Çizgili sirken)

derleyen:

Özet

Chenopodium striatiforme (Çizgili sirken) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar sonundan yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Amaranthaceae

Horozibiğigiller

Chenopodium

Sirken

Tanımı

Chenopodium striatiforme (Çizgili sirken) halihazırda Türkçe kaynaklarda Chenopodium album subsp. album var. microphyllum adı ile geçmektedir. Chenopodium album‘dan genellikle daha ince yapılı ve gövdesinin sıklıkla kırmızı çizgili olması; yapraklarının yumurtamsı-baklavamsı, sıklıkla kırmızı kenarlı, düzenli dişli ve uca doğru kademeli olarak daralıcı olması ile ayrılır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Yunanistan ve Türkiye’de yayılış gösterir ancak günümüzde Avrupa kıtasına da dağılmıştır. [HaritaSinonimler] Tahrip edilmiş araziler, deniz kenarı, yol kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde çizgili sirken ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kaz ayağı anlamına gelir. Cinse bağlı bitkilerin yapraklarının kaz ayağını andırmasına işaret eder. Buna uygun olarak bitkiler birçok dilde kazayağı olarak bilinmektedir. Dilimizdeki sirken kelimesi doğrudan Türkçe kaynaklı olmalıdır. Türkçede sirkenmek kötü koku nedeniyle iğrenmek anlamına gelmektedir. Kelime ıspanak ve semizotu gibi sebze olarak tüketilen bitkiler için kullanılmaktadır. Bitkilerin haşlanırken yaydıkları kokuya işaret ediliyor olması muhtemeldir. Türkçe Bitki Adları Listesinde “sirken” kelimesi Dysphania ambrosioides türü için kullanılmaktadır, oysa bu tür Amerika kıtasına özgüdür ve bu durumda sirken kelimesinin hangi türe işaret ettiği net değildir. Tür adı Latince çizgili formlu anlamına gelir. Bitkinin gövdesinin kırmızı çizgili olmasına işaret eder.

Fotoğrafları