Site icon Kocaeli Bitkileri

Chenopodiastrum murale (Salmanca)

Chenopodiastrum murale

Chenopodiastrum murale; 24/09/2023; Bayındırlık; 108 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Özet

Chenopodiastrum murale (Salmanca) özellikle işlenmemiş arazilerde görülen ve istilacı potansiyeli yüksek olan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Amaranthaceae

Horozibiğigiller

Chenopodiastrum

Salmanca

Tanımı

Chenopodiastrum murale (Salmanca) 70 cm boylanabilen, çoğunlukla çok dallı, hafifçe unlu, dik ve tek yıllık bir bitkidir. Yapraklar 2 ila 8 cm uzunluğunda, 1 ila 6 cm genişliğinde, genişçe üçgensi-yumurtamsı, kenarları kabaca ve düzensiz dişli ya da nadiren düz; dişler sivri ve kıvrıktır. Çiçek durumu terminal ve koltuklarda ya da gevşekçe dallı talkım halindedir. Çiçekler 1 ila 1,5 mm uzunluğundadır. Çiçek örtüsü bölümleri 5 adettir. Ercik 5 adettir. Tohumlar siyah renkli ve hafifçe parlaktır. Çiçekler açılmaz, bunun yerine çanak yapraklar yumurtalığı örter ve meyve böyle oluşur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Kuzey Afrika ve Hindistan’a kadar olan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın neredeyse tamamına dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tahrip edilmiş araziler, deniz kenarı, taşlı bölgeler, yol kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde salmanca adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince Chenopodium gibi anlamına gelir. Cinsin, Chenopodium cinsi ile hayli yakın olmasına işaret eder. Tür adı Latince duvarda anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae muris aggeribusque” cümlesi ile belirtilmiştir.

Gıda

Tohum, sürgün, sap ve yapraklar tüketilmektedir. Ayrıca yaprak ve sürgünler ıspanak gibi pişirilmektedir.

Dikkat

Bilgi

Bitkiden sarı ve yeşil boya elde edilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version