Chamaerops humilis (Bodur palmiye)

Tanımı

2 ila 5 metre büyüyebilir. Hayli yavaş büyüyen bir bitkidir. Birden fazla gövde görülebilir ve gövdeler 25 cm çapa ulaşabilir. Yapraklar 1,5 metre uzunluğunda, yelpazemsi ve 10 ila 20 arası yaprakçıklıdır. Sapta sivri dikenler görülür. Çiçek kurulu tepededir. Çiçekler sarı renklidir. Ercik 6 ila 9 arası sayıdadır. Meyveler oval küresel ve olgunlaştıklarında turuncu ya da kahverengi renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak güneybatı Avrupa’da yayılış gösterir ancak peyzaj bitkisi olarak dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] İl genelinde peyzajlara dikilmiş örnekleri gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 100 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde bodur palmiye adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yerden dallı anlamına gelir. Gövdenin çoğunlukla olmamasına işaret eder. Tür adı Latince cüce anlamına gelir. Boyunun küçük ve gövdenin zaman zaman hiç olmamasına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Palma humilis”tir.

Gıda

Genç yaprak sürgünleri pişirilerek tüketilebilir. Meyvesi kurutularak tüketilebilir.

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. Şükran Ayalp avatarı
    Şükran Ayalp

    Merhaba Hüseyin Bey. Sanırım bir yanlışlık olmuş. Düzeltirsiniz diye yazıyorum. Bodur palmiye veya Chamaerops humulis değil. Fotoğraftaki bitki Phoenix dactylifera.

    1. Merhaba sayın Hocam. Fotoğrafları kaldırdım. Chamaerops humilis’i aramaya devam edeceğim 🙂

Görüşünüzü Yazın