Özet
Chamaecytisus hirsutus (Keçi tırfılı) genelde ormanlık alanlarda görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Chamaecytisus hirsutus (Keçi tırfılı) halihazırda bazı kaynaklarda Cytisus hirsutus adı ile geçmektedir. Genellikle 20 cm ila 1 metre büyüyebilen bir çalıdır. Gövde ve dallar dik ila yükselicidir. Bitkinin alt bölümleri odunsudur. Küçük yapraklar üç yaprakçıklı, yumurtamsı ila eliptik ve her iki yüzeyi de tüylüdür. Bunlar 18 ila 25 mm uzunluğunda ve saplıdır. Çiçekler başlangıçta turuncu sarı renkli iken daha sonra kırmızımsı kahverengiye döner. Çiçekler 1 ila 4 arası kümeler oluşturur. Meyve 25 ila 40 mm uzunluğunda ve oldukça tüylüdür.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak doğu Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Alt türler, Sinonimler, Herbaryum] Orman açıklıkları, yamaçlar ve çalılık alanlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde keçi tırfılı, altın çalısı ve sert tüylü süpürgelik adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca cüce Cytisus anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin, Cytisus cinsi ile benzerliğine işaret eder. Tür adı Latince tüylü anlamına gelir ve açık bir şekilde çanağın tüylü yapısına dikkat çeker. Özgün tanımda bu “calycibus hirsutis trifidis obtusis ventricoso oblongis” olarak belirtilmiştir.
Bir yanıt yazın