Chamaecytisus austriacus (Koru keçitırfılı)

derleyen:

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Cytisus austriacus adı ile geçmektedir. 15 ila 70 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Dallar genellikle gövde boyunca yoğun tüylüdür. Yaprakçıklar 8 ila 20 mm uzunluğunda ve 3 ila 7 mm genişliğinde, ters mızraksı ya da ters yumurtamsı, yarı tüysüz ya da üst bölümde yoğun tüylü, alt bölümde seyrek ya da yoğun ipeksi tüylüdür. Çiçek başları 4 ila 8 arasıdır. Çanak yoğun tüylü ya da seyrek tüylüdür. Taç sarı renkli ve yoğun ipeksi tüylüdür. Meyve 20 mm uzunluğunda ve tüylüdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Orman açıklıkları, yamaçlar ve çalılık alanlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde koru keçitırfılı ve süpürgelik adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca cüce Cytisus anlamına gelir. Cinsin, Cytisus cinsi ile benzerliğine işaret eder. Tür adı Latince Avusturya anlamına gelir. Türün yayılış bölgesine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Sibiria, Austria, Italia” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları