Chamaecyparis lawsoniana (Yalancı servi)

derleyen:

Özet

Chamaecyparis lawsoniana (Yalancı servi) özellikle taç şeklini esas alan çok sayıda kültivarı bulunan ve peyzajlara dikilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Cupressales

Servi takımı

Cupressaceae

Servigiller

Chamaecyparis

Yalancıservi

Tanımı

Chamaecyparis lawsoniana (Yalancı servi) genellikle 60 metre kadar büyüyebilen bir ağaçtır. Gövde 1 ila 2 metre çapa erişebilir ve kırmızımsı kahverengidir. Yapraklar mavi yeşil renklidir. Dallardaki yapraklar 2 ila 3 mm uzunluğunda ve sivri ila sipsivri uçludur. Polen kozalağı 2 ila 4 mm uzunluğunda ve koyu kahverengidir. Tohum kozalağı ilk yıl olgunlaşarak açılır, 8 ila 12 mm genişliğindedir ve morumsu ila kırmızımsı kahverengidir. Pul başına 2 ya da 4 arası tohum bulunur. Tohumlar 2 ila 5 mm uzunluğundadır. Ahşabı en kaliteli ahşaplar arasında yer alır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kuzey Amerika’da yayılış göstermektedir ancak peyzaj bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Park ve bahçelerde görülen bitkinin kozalakları umumiyetle ekim ve aralık ayları arasında olgunlaşır ve bitkiyi deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde yalancı servi ve elvudi adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca cüce servi anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin boyuna işaret etmektedir. Ancak cinse bağlı bazı bireyler 70 metreye kadar boylanabilmektedir. Olasılıkla atıf kedicik boyutu ile ilgilidir. Özgün tanımda bu “fleurs monoiques, chatons petit, du reste conformés et disposés comme ceux des Cyprés” olarak belirtilmiştir. Tür 1795–1873 yılları arasında yaşamış İskoç bahçıvan Charles Lawson‘a adanmıştır.

Tıp

Reçinesi idrar söktürücüdür.

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. Mehmet Göksel Işıklı avatarı
    Mehmet Göksel Işıklı

    Merhaba;
    Lükeemburg’ta yaklaşık 6 senedir balkonda saksıda tutuyorum. Şimdi sonbahar zamanı bahçeye nakledeceğim. Bolca nemli ve ışıklı bir ortam. Toprak tarla toprağı.
    -Evin uzağına mı dikmeliyim köklerin yayılıp zarar vermemesi için yoksa 1 metre kadar ötede de zarar vermeden-görmeden gelişim gösterir mi?
    -Dibinde tek parça gövde görünmüyor saksıda. Tek parça gövde görmeli miyim bahçe toprağı üzerinde?
    Teşekkürlerimle

    1. Şurada bakımı ile ilgili iyi bir kaynak var, umarım işinize yarar: https://azbitki.com/ellwodii

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.