Chamaecereus silvestrii (Parmak kaktüs)

derleyen:

Özet

Chamaecereus silvestrii (Parmak kaktüs) dayanıklı olması ve kısa süre içinde çok sayıda gövdeden oluşan bir küme oluşturması nedeniyle yetiştirilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Cactaceae

Kaktüsgiller

Chamaecereus

Parmakkaktüs

Tanımı

Chamaecereus silvestrii (Parmak kaktüs) halihazırda bazı kaynaklarda Echinopsis chamaecereus adı altında listelenmektedir. Genellikle 15 cm büyüyebilen ve 30 cm kadar yayılabilen bir bitkidir. Gövdeler çok sayıda, küme halinde, uzun ve 1 cm çapındadır. Bunlar parmak biçiminde, soluk yeşil renkli, başlangıçta dik iken zamanla yatık ve en çok 10 cm uzunluğundadır. Adacık başına 10 ila 15 adet dikenli olup bunlar yumuşak, beyaz renkli ve 2 mm uzunluğundadır. Çiçekler parlak kırmızı ila turuncu renkli ve 4 cm çapındadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Arjantin’de yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın ılıman bölgelerinde yetiştirilmektedir. [HaritalarSinonimlerHerbaryum] Bahçe ve saksılarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde parmak kaktüs, yılan kaktüs ve fıstık kaktüs adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca bodur Cereus anlamına gelir. Cinsin sürünücü ve çökük gövde yapısı ile birlikte Cereus cinsini andırmasına işaret eder. Tür adı Latince yabani anlamına gelir ve bu bağlamda türün habitat tercihine işaret eder.

Fotoğrafları