Chaiturus marrubiastrum (Aslancık)

Tanımı

50 ila 100 cm büyüyebilir. Rizomları odunsu ve eğiktir. Gövde dik, tabanda dallıdır. Yapraklar kısaca saplı, alttakilerin ayası yumurtamsı ila neredeyse dairesel, kabaca ve düzensiz biçimde dişli, üsttekilerin ayası yumurtamsı ila mızraksı, kabaca dişli ve sivridir. Yaprak sapı 1,5 ila 2 cm uzunluğundadır. Çiçek halkaları 1,5 cm çapındadır. Çanak 5 ila 6 mm uzunluğunda, çanak tüpü 3 ila 4 mm uzunluğunda, 10 adet belirsiz damarlıdır. Taç soluk pembe renklidir. Merkezdeki gövde açık yeşil renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Orta Asya, Kafkasya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Dere kenarı, tahrip edilmiş araziler ve yol kenarında görülür. Kandıra ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde aslancık adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kıllı kuyruk anlamına gelir. Cinsin gövde boyunca halkalarda dizili çiçeklerinin kuyruğu andırmasına işaret eder. Tür adı Latince Marrubium’a benziyor anlamına gelir. Türün Marrubium (bozotu) cinsine benzemesine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Marrubiastrum foliis cardiacae”dir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.