Site icon Kocaeli Bitkileri

Chaerophyllum nodosum (Hacıkuş)

Chaerophyllum nodosum

Chaerophyllum nodosum: 25/05/2021; Yalakdere; 190 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Chaerophyllum nodosum (Hacıkuş) genellikle dere kıyısı ve dağ yamaçlarında görülen tek yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Chaerophyllum

Handok

Tanımı

Chaerophyllum nodosum (Hacıkuş) halihazırda bazı kaynaklarda Physocaulis nodosus ve Myrrhoides nodosa olarak geçmektedir. 30 ila 60 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde boş, tabanda dallı, çizgili, sert tüylerle kaplı ya da nadiren çıplaktır. Olgun bitkinin düğümlerinin altında mekiksi şişlikler mevcuttur. Taban yaprakları kısa sürede dökülücü ve alt gövde yapraklarına benzerdir. 2 ila 4 arası sert ve kıllı kol görülür, bunlar 1,5 ila 4 cm uzunluğunda ve uzunlukları eşit ya da değildir. İkincil bırahte beş adet, geri kıvrık, dar yumurtamsı sipsivri ve çiçek sapından daha kısadır. Şemsiye, ipliksi saplar üzerinde 4 ila 9 adet çiçeklidir. Çiçek sapı meyve zamanı uzar ve kalınlaşır. Şemsiye birkaç adet, yaprakla karşılıklı ve terminal ve 1 ila 3,5 cm uzunluğundaki sap üzerindedır. İnvolusel bırahteleri 5 ila 7 adet, mzıraksı ve çiçek sapından daha kısadır. Meyve olgunlaştığında 8 ila 12 mm uzunluğunda, 2 ila 3 mm genişliğinde ve tabanları şişik olan kıllarla kaplıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Akdeniz havzası, Karadeniz kıyıları ve Ortadoğu’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Gölgeli ve nemli bölgeler ile çalılıklarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 300 ila 1400 metreye kadar olan rakımlarda Gölcük ve Karamürsel ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde hacıkuş adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca keyifli yapraklar anlamına gelir ve bu bağlamda yaprakların aromatik tadına işaret eder. Tür adı Latince budaklı anlamına gelir ve açık bir şekilde bitki gövdesinde olgunluk zamanı düğümlerin altında görülen şişliklere işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Myrrhis nodosa annua, semine aspero”dur.

Fotoğrafları

Exit mobile version