Chaerophyllum byzantinum (Hılak otu)

Tanımı

45 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde silindirik ve sıklıkla benekli, dallı, tüysüz, yumuşak tüylü ya da kıllıdır. Alt yapraklar geniş yumurtamsı ila üçgensi, 13 ila 40 cm uzunluğunda ve 10 ila 40 cm genişliğinde, yaprakçıklar geniş eliptik ila ters yumurtamsı, tepede küt, düzensiz kesik ya da tabanda yüreksi, kenarları kütdişli ya da keskince testere dişli, 4 ila 12 cm uzunluğunda ve 2,5 ila 8,5 cm genişliğindedir. 10 ila 30 arası, 2,5 cm uzunluğunda eşit olmayan kol vardır ve bunlar meyve zamanı diktir. 3 ila 7 arası bırahte görülür. Her şemsiyede 1 ila 8 arası verimli çiçek bulunur. Çiçek sapı, ikincil bırahtelerden daha uzundur. Meyve şeritsi dikdörtgensidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanlar ve dere kenarlarında görülür. Gölcük ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 400 ila 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde hılakotu, yoğurtotu, çarşır, çarşırotu, gimi, kemi ve kimi adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca keyifli yapraklar anlamına gelir. Yaprakların aromatik tadına işaret eder. Tür adı Latince Bizantion anlamına gelir. İstanbul’un antikçağdaki adıdır ve bitkinin yayılış alanına işaret eder. Pierre Edmond Boissier’in özgün tanımında yayılışı “In sylvis Castaneae vescae Olympi supra Broussam, prope Byzantium ad Bosphorum, prope Goksun” olarak belirtilmektedir.

Gıda

Yaprakları çeşitli yemeklere eklenir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Görüşünüzü Yazın