Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Apiales (Maydanoz takımı)
Aile
Apiaceae (Maydanozgiller)
Cins
Chaerophyllum (Handok)
Tür
Chaerophyllum aureum (Sarılakotu)
Anahtar kelimeler
Tanımı
90 cm büyüyebilir. Gövde sıklıkla benekli, neredeyse tüysüz ya da kısaca cılız tüylü, silindirik ya da köşeli dallıdır. Alt yapraklar geniş yumurtamsı ila üçgensi, 2 ila 3 arası teleksi, 15 ila 30 cm uzunluğunda ve 9 ila 20 cm genişliğindedir. 15 ila 25 arası, eşit olmayan, 1,5 ila 5 cm uzunluğunda ve meyvede dik olan kol görülür. Bırahte yoktur ya da bir adettir. İkincil bırahte 5 ila 7 arası, mızraksı, kirpikli, 3 ila 6 mm uzunluğunda ve 1 mm genişliğindedir. Çiçek sapı meyveden daha kısadır. Şemsiye başına 5 ila 8 arası verimli çiçek bulunur. Meyve dikdörtgensi ila yumurtamsı dikdörtgensi, 7 ila 10 mm uzunluğunda ve 3 mm genişliğinde, olgunlaştığında soluk kahverengidir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca keyifli yapraklar anlamına gelir. Yaprakların aromatik tadına işaret eder. Tür adı Latince altın renkli anlamına gelir. Özgün tanımda yer alan “semina aurero” ve “seminibus flavis” ifadeleri atfın tohum rengine olduğunu göstermektedir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa, Kafkasya ve İran’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çayırlar, çalılık alanlar ve kayalıklarda görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak henüz gözlemlenememiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 1000 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adları
Dilimizde sarılak otu adı ile bilinmektedir.
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın