Now Reading:

Chaenomeles japonica (Bahar dalı)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
3 Şubat 1834

Chaenomeles japonica (Bahar dalı)

Bahar dalı

Tanımı

Chaenomeles japonica (Bahar dalı), Gülgiller (Rosaceae) ailesine bağlı Japonayvası (Chaenomeles) cinsinden genellikle 1 ila 1,5 metre büyüyebilen ince dikenli bir çalıdır. Dallar yayılıcı, dalcıklar başlangıçta mor ve zamanla kahverengi, silindirik ve pürüzlüdür. Tomurcuklar mor renkli, üçgensi yumurtamsı, tepede sivri ve çıplaktır. Kulakçık böbreksidir. Yapraklar ters yumurtamsı, kaşıksı ya da genişçe yumurtamsı, 3 ila 5 cm uzunluğunda ve 2 ila 3 cm genişliğinde, çıplak, tabanda kamamsı, kenarlı dişli ve tepede küt ya da sivridir. Çiçekler 3 ila 5 arası sayıda demetler halindedir. Meyve altın sarısı rengindedir. Tohumlar kırmızı kahverengidir. Meyveler pişirilerek reçel yapımında kullanılmıştır.


Gözlem bilgileri

Doğal olarak Kore ve Japonya’da yayılış gösterir ancak peyzaj değeri nedeniyle dünyanın ılıman bölgelerinde yaygın olarak dikilmektedir. Park ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle şubat ve mart ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca açık elma anlamına gelir. Meyvenin olgunlaştığında açıldığına dair yanlış algı nedeniyle bu adı almıştır. Epitet Latince Japonya anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine işaret etmektedir.


Bahar dalı
Bahar dalı
Chaenomeles japonica
Chaenomeles japonica
Chaenomeles japonica
Chaenomeles japonica

Bahar dalı…

Chaenomeles japonica, genelde peyzaj alanlarına dikilen ve kış sonundan bahar başına kadar çiçek açan popüler bir süs bitkisidir.

Dilimizde bahar dalı ve japon ayvası adları ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.