Chaenomeles japonica (Bahar dalı)


Tanımı

Chaenomeles japonica (Bahar dalı), Gülgiller (Rosaceae) ailesine bağlı Japonayvası (Chaenomeles) cinsinden genellikle 1 ila 1,5 metre büyüyebilen ince dikenli bir çalıdır. Dallar yayılıcı, dalcıklar başlangıçta mor ve zamanla kahverengi, silindirik ve pürüzlüdür. Tomurcuklar mor renkli, üçgensi yumurtamsı, tepede sivri ve çıplaktır. Kulakçık böbreksidir. Yapraklar ters yumurtamsı, kaşıksı ya da genişçe yumurtamsı, 3 ila 5 cm uzunluğunda ve 2 ila 3 cm genişliğinde, çıplak, tabanda kamamsı, kenarlı dişli ve tepede küt ya da sivridir. Çiçekler 3 ila 5 arası sayıda demetler halindedir. Meyve altın sarısı rengindedir. Tohumlar kırmızı kahverengidir. Meyveler pişirilerek reçel yapımında kullanılmıştır.
Gözlem bilgileri

Doğal olarak Kore ve Japonya’da yayılış gösterir ancak peyzaj değeri nedeniyle dünyanın ılıman bölgelerinde yaygın olarak dikilmektedir. Park ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle şubat ve mart ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca açık elma anlamına gelir. Meyvenin olgunlaştığında açıldığına dair yanlış algı nedeniyle bu adı almıştır. Epitet Latince Japonya anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine işaret etmektedir.






Bahar dalı…
Chaenomeles japonica, genelde peyzaj alanlarına dikilen ve kış sonundan bahar başına kadar çiçek açan popüler bir süs bitkisidir.
Dilimizde bahar dalı ve japon ayvası adları ile bilinmektedir.
kaynakça olarak yazacağım ama erişim tarihi bulunmuyor. öğrenebilir miyim acaba?
Merhaba, Kural olarak internet sitelerine atıf, bilginin alındığı tarihe göre yapılır. Şöyle: Doğan, Hüseyin. Kocaeli Bitkileri, https://kocaelibitkileri.com/chaenomeles-japonica/ Erişim tarihi: 03.04.2025.