Site icon Kocaeli Bitkileri

Asplenium ceterach (Dalakotu)

Asplenium ceterach

Asplenium ceterach: 04/11/2022; Paşasuyu; 140 m.; ormanlık. © Hüseyin Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Ceterach officinarum olarak geçmektedir. Rizomları kısa ve diktir. Fırontlar küme halinde, kalıcı ve 8 ila 20 cm uzunluğundadır. İnduzyum görülmez.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Duvarlar ve kayalık bölgelerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Sporlar nisan ve mayıs ayları arasında olgunlaşır. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde dalakotu, mayasıl otu ve altın otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca dalak otu anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin yaprakları dalağa benzer ve bu nedenle dalakla ilgili sorunlara iyi geleceğine inanılırdı. Tür adının etimolojisi açık değildir. Farsça kaynaklı bir kelime olup, eğreltiotu için kullanılmıştır.

Tarihi

Dioscorides 3-134: Tek kökten çok sayıda sürgün gönderir. Kayaların ve çakıllardan yapılan duvarların üzerinde yetişir. Gövde, çiçek ve meyve bulunmaz. Yapraklarının altı sarımsı ve pürüzlü, üstü ise yeşilimsidir. Yapraklar sirke ile kaynatılıp 40 gün içilirse dalağı azaltır, ancak öğütülmüş yaprakları şarapla birlikte dalağa da uygulanmalıdır. İdrar güçlüğü, hıçkırık ve sarılık için de faydalıdır ve mesane taşlarını kırar. Bir kişiye tek başına ya da katır toynağı ile asılırsa hamile kalınmasını engellediğine inanılır, ancak bunun için bitkinin aysız bir gecede toplanmasının gerekli olduğu söylenir.

Tıp

Öksürük giderici ve idrar söktürücüdür.

Fotoğrafları

Exit mobile version