Bitkiler › Hodan takımı › Hodangiller › Alacakız › Cücegözü
Tıbbi bitki, Avrupa-Sibirya elementi.
25 ila 70 cm büyüyebilir. Gövde dik, basit ya da üst bölümde dallıdır. Sarı renkli ve dar biçimli çiçeklerin uçları koyu lekelidir. Yapraklar almaşlı dizilişli, basit, eliptik, kenarları düz, gövdeye kaynaşık ve mat yeşil rengindedir. Taban yaprakları kaşıksı ila ters mızraksı, mızraksı eliptik ya da ters yumurtamsı, 8 cm uzunluğunda ve 2 cm genişliğinde, tepede küt, sapsız ve neredeyse sarılıcıdır. Bırahte genellikle yeşilimsidir. Çanak lobları mızraksı, tepede sivri ve kenarları kirpiklidir. Çiçekler sarı, kestane, mor ya da menekşe bezelidir. Tohumları siyah renklidir. -29 dereceye kadar dayanıklıdır.
Bitki doğal olarak Kafkasya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Tarlalar, yamaçlar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Livarotu, Cücegözü ve Mum çiçeği adları ile bilinmektedir.
Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca arıçiçeği anlamına gelir. Arıların, cinsin çiçeklerinden balmumu topladığına inanılmasına atfen. John Gerard çiçekleri ve yaprakları çiğnendiğinde balmumu tadı aldığını yazar. Cinsin Türkçe adı olan alacakız belirgin biçimde taçların renk çeşitliliğine işaret eder. Tür adı Latince küçük anlamına gelir. Cerinthe major ile boy farkına işaret eder. Alttür adı ise Latince kulaksı anlamına gelir. Yaprak yapısına işaret eder.
Üst bölümleri tüketilebilir.
Doğan, Hüseyin (2022). Cerinthe minor subsp. auriculata (Cüce gözü) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/cerinthe-minor-subsp-auriculata/ Erişim tarihi: 6 February 2023