Cerinthe (Alacakız)

Özet

Cerinthe (Alacakız) mumsu yapıları ve bol miktarda nektar üretmeleri nedeniyle yaygın olarak arılarla ilişki kurulan bitkilere sahip bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Tanımı

Cerinthe (Alacakız) tek, iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Yapraklar neredeyse çıplak, sıklıkla kalkerli sivilceli ve mumsudur. Çiçek durumu tepede ve dallı olup talkımlar kompakt ve başlangıçta baş aşağı sarkık, meyve zamanından önce ise diktir. Çanak ortaya ya da daha altına kadar bölünmüş olup loblarının uzunlukları farklıdır. Taç silindirik, kırmızı benekli sarı ya da menekşe renklidir. Ercikler içkin ya da taç tüpü ile aynı uzunluktadır. İplikçikler taç tüpünün ortasına yakın bir yere yerleşmiştir. Başçıklar oksu ya da tebersi olup tabanda kaynaşıktır. Fındıkçık iki adet olup her biri iki bölümlü, yumurtamsı küresel, 3 ila 5 mm uzunluğunda, 3 ila 4 mm genişliğinde, kestane, kahverengi ila siyah renkli, pürüzsüz ve kısa gagalıdır. Cins Akdeniz havzası ve Batı Asya’ya özgüdür ancak günümüzde Amerika kıtasına da yayılmıştır. Cinse bağlı bazı türler süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca arıçiçeği anlamına gelir. Arıların, cinsin çiçeklerinden balmumu topladığına inanılmasına atfen. John Gerard çiçekleri ve yaprakları çiğnendiğinde balmumu tadı verdiğini yazar. Cinsin Türkçe adı olan alacakız belirgin biçimde taçların renk çeşitliliğine işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler