Özet
Cercis (Erguvan) neredeyse dairesel yaprakları ve yapraksız sürgünlerden çıkan pembe çiçekleri ile karakteristik olan bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Cercis (Erguvan) yaprak dökücü çalılar ya da küçük ağaçlardan oluşan bir cinstir. Yapraklar almaşlı dizilişli, basit, neredeyse dairesel, yüreksi, saplı, sitipüller otsu ve dökülücüdür. Çiçekler yapraklardan önce belirir, pembe renkli ve demetler halindedirler. Bırahte pul benzeri, sıklıkla kiremit dizilişli ve salkımların tabanında küme halindedir. İkincil bırahte miniktir ya da hiç yoktur. Çanak genişçe çan biçimli, hafifçe eğik ve genişçe üçgensi beş eşit dişlidir. Taç yapraklar 5 adet ve kelebeksi formda ancak bayrakçık küçük ve diğer taç yaprakların içindedir.
Ercik on adet, serbest, içkin ve iplikçikler sıklıkla alt bölümde tüylüdür. Yumurtalık kısa saplı, tohum taslağı 2 ila 10 adet, boyuncuk ipliksi ve tepecik top başlıdır. Meyve sıkıştırılmış, darca dikdörtgensi ila genişçe şeritsi, genellikle ventral boyunca darca kanatlı, kendi kendine açılır ya da açılmaz ve her iki uçta da sipsivri ya da küttür. Tohumlar meyve başına 2 ila çok sayıda, sıkıştırılmış ve neredeyse daireseldir. Cins kuzey yarımküreye özgüdür ancak süs bitkisi değeri nedeniyle güney yarımkürede de yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca mekik dokumak anlamına gelir. Yassı ve odunsu meyvelerin dokumacı aletine benzemesine işaret eder.