Cerastium tomentosum (Ak boynuzotu)

derleyen:

Özet

Cerastium tomentosum (Ak boynuzotu) yapraklarının kalıcı olması ve bolca çiçek açması nedeniyle yaygın olarak yetiştirilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Cerastium

Boynuzotu

Tanımı

Cerastium tomentosum (Ak boynuzotu) her dem yeşil bir bitkidir. Sürgünler sürünücüdür. Genellikle 15 ila 30 cm boylanabilen çok yıllık bir bitkidir. Bitki yoğun biçimde tüylüdür. Çiçek açan gövdeler yükselici ve dallıdır. Çiçek açmayan gövdeler sürünücüdür. Yapraklar sapsız, 3 cm uzunluğunda, ucu küt, şeritsi ila mızraksı olup ipeksi tüylerle kaplıdır. Çiçek durumu gevşek olup 15 adede kadar çiçek bulundurur. Çanak 5 ya da 7 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar beyaz renklidir ve çanağın iki katı uzunluktadır. Çanak yapraklar darca mızraksı-eliptik ve 5 ila 7 mm uzunluğundadır. Kapsül silindirik, hafifçe kavisli, 10 ila 15 mm uzunluğunda, dişleri on adet ve hafifçe dışa doğru büküktür. Tohum kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Anavatanı tartışmalı bir tür olmakla birlikte ülkemizde doğallaşmış bitki statüsündedir. Günümüzde süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yol kenarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz kenarında 400 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde ak boynuzotu ve yaz karı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boynuzlu anlamına gelir ve açık bir şekilde cinsin kapsül yapısına dikkat çekmektedir. Türkçe resmi adı olan boynuzotunun cinsin bilimsel adından türetildiği görülmektedir. Boynuzotu kavramı ayrıca damarsız bitkilere ait bir bölüm olan Anthocerotophyta için de kullanılır. Tür adı Latince kaba tüylü anlamına gelir ve bu bağlamda türün genelinin tüyle kaplı olmasına işaret eder.

Fotoğrafları