Cerastium glomeratum (Boynuz otu)

derleyen:

Özet

Cerastium glomeratum (Boynuz otu) bahar aylarında özellikle çayırlarda hayli yaygın olan istilacı potansiyeli yüksek bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Cerastium

Boynuzotu

Tanımı

Cerastium glomeratum (Boynuz otu) genellikle 30 ila 45 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Kazık kökü incedir. Gövde dallı, dik ya da yükselici biçimde ve en azından üst bölümde salgılı tüylüdür. Yapraklar 2 ila 3 cm uzunluğunda, kaşıksı ila genişçe eliptik ila neredeyse dairesel, tepede küt ve kıllıdır. Çiçek kurulu sıkışık ve çok çiçeklidir. Çanak yapraklar 3 ila 5 mm uzunluğunda, kırmızı uçlu ve dikdörtgensi mızraksıdır. Taç ve çanak yapraklar neredeyse eşittir. Bazı çiçeklerde taç yaprak görülmez. Çiçekler erseliktir. Ercik 10 ya da sıklıkla sadece 5 adet olup 2 mm uzunluğundadır. Yumurtalık yumurtamsı ve çıplaktır. Kapsül darca silindirik, 1 cm uzunluğunda ve on küçük dişlidir. Tohumlar çok sayıda olup soluk kahverengidir. Güneşli bölgeleri ve nemli toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kuzey Afrika ve Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne istilacı tür olarak yayılmıştır. [HaritaAlt türler, SinonimlerHerbaryum] Çayır, tahrip edilmiş araziler, tarla ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle mart ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde boynuzotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boynuzlu anlamına gelir ve açık bir şekilde cinsin kapsül yapısına dikkat çekmektedir. Türkçe resmi adı olan boynuzotunun cinsin bilimsel adından türetildiği görülmektedir. Boynuzotu kavramı ayrıca damarsız bitkilere ait bir bölüm olan Anthocerotophyta için de kullanılır. Tür adı Latince küme halinde anlamına gelir. Türün çiçeklerinin sıkışık bir küme oluşturmasına işaret eder. Özgün tanımda bu “fasciculis fere in capitulum terminale conglomeratis” (demet halindeki başçıklar tepede birlikte) olarak belirtilmiştir.

Gıda

Genç gövdeler ve yapraklar tüketilmektedir.

Tıp

Suyu baş ağrısını gidermek için kullanılmıştır. Burun kanamalarını önlemek için buruna konulmuştur.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.