Site icon Kocaeli Bitkileri

Cerastium holosteoides (Koru boynuzotu)

Cerastium holosteoides

Cerastium holosteoides: 20/04/2021; Paşasuyu; 140 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Bazı kaynaklarda Cerastium fontanum subsp. vulgare adı ile geçmektedir. 10 ila 35 cm büyüyebilir. Çiçekli gövdeler dik olmakla birlikte tabanda yatık, yakın biçimde dallı, yumuşak havlı ve salgısız tüylüdür. Yapraklar mızraksıdır. Çiçek kurulu gevşek ve çok çiçeklidir. Çanak yapraklar 8 ila 10 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar beyaz, 12 ila 18 mm uzunluğunda, genellikle çanağın iki katı uzunluktadır. Kapsül darca silindirik, kavisli, on dişli ve diktir. Tohumlar kırmızımsı kahverengidir. Gölgeli bölgeleri ve nemli toprağı tercih eder. Rekabet gücü yüksektir. Tohum yoluyla ya da yatık gövdelerinden kökler oluşturarak çoğalır. Çiçek kurulunun zaman zaman salgılı tüylü, çanak yaprakların taç yapraklara eşit, kapsül ve tohum boyutlarının farklı olması ile Cerastium fontanum’dan ayırt edilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık, nemli bölge ve yamaçlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde koru boynuzotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boynuzlu anlamına gelir. Cinsin tohum yapısına işaret eder. Türkçe resmi adı olan boynuzotunun cinsin bilimsel adından türetildiği görülmektedir. Boynuzotu kavramı ayrıca damarsız bitkilere ait bir bölüm olan Anthocerotophyta için de kullanılır. Tür adı Antik Yunanca Holosteum gibi anlamına gelir. Türün Holosteum cinsini andırmasına işaret eder.

Gıda

Yaprakları ve genç sürgünleri çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version