Site icon Kocaeli Bitkileri

Cerastium diffusum (Dört boynuzotu)

Cerastium diffusum

Cerastium diffusum: 28/04/2021; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Cerastium diffusum (Dört boynuzotu) genelde deniz kenarında görülen ve bahar aylarında çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Cerastium

Boynuzotu

Tanımı

Cerastium diffusum (Dört boynuzotu) genellikle 15 ila 30 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Kazık kök incedir. Gövde yatık ya da yükselici, yayılıcı dallı, yoğun biçimde kısa ve salgılı tüylerle kaplıdır. Bu bitkiyi yapışkan yapar. Dört ya da nadiren beş taç yapraklıdır, taç yapraklar ortalarında bir çentik barındırır. Çanak yapraklar taç yapraklardan kısadır. 4 ya da 5 adet ercik görülür. Yapraklar karşılıklı, ters mızraksı ila yumurtamsı, 5 ila 20 mm uzunluğunda ve 2 ila 7 mm genişliğinde, sapsız, tepede sivri ve çanak yapraklar yeşil renklidir. Çanak yaprak ve bırahteler yeşil renkli olup soluk kenarlı değillerdir. Çiçek kurulu gevşek ve birkaç çiçeklidir. Kapsül olgunlaştığında çiçek sapı dik ve yayılıcıdır. Kapsül darca silindirik, 8 ya da 10 dişli ve diktir. Tohumlar kırmızımsı kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasında da doğallaşma eğilimindedir. [HaritaAlt türler, Sinonimler, Herbaryum] Tür çoğunlukla deniz kenarında, nadiren iç bölgelerde duvar üzerinde ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde dört boynuzotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boynuzlu anlamına gelir ve açık bir şekilde cinsin kapsül yapısına dikkat çekmektedir. Türkçe resmi adı olan boynuzotunun cinsin bilimsel adından türetildiği görülmektedir. Boynuzotu kavramı ayrıca damarsız bitkilere ait bir bölüm olan Anthocerotophyta için de kullanılır. sel adından türetildiği görülmektedir. Boynuzotu kavramı ayrıca damarsız bitkilere ait bir bölüm olan Anthocerotophyta için de kullanılır. Tür adı Latince dağınık anlamına gelir ve bu bağlamda türün gövde tüylenmesine işaret eder. Özgün tanımda bu “caulis ramosissimo villoso opaco diffuso” (gövde çok dallı ülgerli koyu dağınık) olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version