Tanımı
Cerastium diffusum (Dört boynuzotu) genellikle 15 ila 30 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Kazık kök incedir. Gövde yatık ya da yükselici, yayılıcı dallı, yoğun biçimde kısa ve salgılı tüylerle kaplıdır. Bu bitkiyi yapışkan yapar. Dört ya da nadiren beş taç yapraklıdır, taç yapraklar ortalarında bir çentik barındırır. Çanak yapraklar taç yapraklardan kısadır. 4 ya da 5 adet ercik görülür. Yapraklar karşılıklı, ters mızraksı ila yumurtamsı, 5 ila 20 mm uzunluğunda ve 2 ila 7 mm genişliğinde, sapsız, tepede sivri ve çanak yapraklar yeşil renklidir. Çanak yaprak ve bırahteler yeşil renkli olup soluk kenarlı değillerdir. Çiçek kurulu gevşek ve birkaç çiçeklidir. Kapsül olgunlaştığında çiçek sapı dik ve yayılıcıdır. Kapsül darca silindirik, 8 ya da 10 dişli ve diktir. Tohumlar kırmızımsı kahverengidir.
Boynuzotu ile ilgili bilgi → Cerastium || Karanfilgiller ile ilgili bilgi → Caryophyllaceae
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasında da doğallaşma eğilimindedir. Tür çoğunlukla deniz kenarında, nadiren iç bölgelerde duvar üzerinde ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Harita → Alt türler → Sinonimler → Herbaryum
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca boynuzlu anlamına gelir ve açık bir şekilde cinsin kapsül yapısına dikkat çekmektedir. Türkçe resmi adı olan boynuzotunun cinsin bilimsel adından türetildiği görülmektedir. Boynuzotu kavramı ayrıca damarsız bitkilere ait bir bölüm olan Anthocerotophyta için de kullanılır. sel adından türetildiği görülmektedir. Boynuzotu kavramı ayrıca damarsız bitkilere ait bir bölüm olan Anthocerotophyta için de kullanılır. Epitet Latince dağınık anlamına gelir ve bu bağlamda türün gövde tüylenmesine işaret eder. Özgün tanımda bu “caulis ramosissimo villoso opaco diffuso” (gövde çok dallı ülgerli koyu dağınık) olarak belirtilmiştir.
Dört boynuzotu…
Cerastium diffusum, genelde deniz kenarında görülen ve bahar aylarında çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.
Dilimizde dört boynuzotu adı ile bilinmektedir.
Bir yanıt yazın