Cerastium (Boynuzotu)

Özet

Cerastium (Boynuzotu) çok sayıda popüler süs bitkisi ile bir dizi istilacı potansiyeli yüksek türü barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Tanımı

Cerastium (Boynuzotu) tek ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Kazık kök ince, çok yıllık türler genellikle rizomludur. Gövde yükselici ila dik, basit ya da dallı ve silindiriktir. Yapraklar tabanda bitişik, saplı ya da sapsız, yaprak ayası 1 ila 5 arası damarlı, tepesi sivri ya da küttür. Sıklıkla salgılı tüylüdürler. Çiçek durumu terminal, açık ya da sıkışık talkımlarda ya da çiçekler tek başınadır. Bırahte çift, yapraksı ya da indirgenmiş ve otsu ya da kuruzarsı kenarlıdır. Çiçek sapı dik ve zaman zaman meyve zamanı uçları kancalı ya da kıvrıktır. Çanak yaprak beş adet, serbest, yeşil, eliptik ila yumurtamsı, otsu, kuruzarsı kenarlı ve sivri, sipsivri ya da küt uçludur. Taç yapraklar beş ya da nadiren dört adet, beyaz renkli, pençeli ve ucu çentikli ya da derin girintilidir. Kapsül dikdörtgensi ya da silindirik olup genellikle 8 ila 10 tırtık tarafından açılmaktadır. Tohumlar kapsül başına 15 ila 150 arası sayıda ve turuncu ila kahverengidir. Dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterirler ancak yoğunluk kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerindedir. Bazı kelebek larvalarının birincil besin kaynaklarıdır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca boynuzlu anlamına gelir ve açık bir şekilde cinsin kapsül yapısına dikkat çekmektedir. Türkçe resmi adı olan boynuzotunun cinsin bilimsel adından türetildiği görülmektedir. Boynuzotu kavramı ayrıca damarsız bitkilere ait bir bölüm olan Anthocerotophyta için de kullanılır.

Kocaeli’ndeki türler

Cerastium banaticum

Cerastium banaticum

Hasır boynuzotu

Cerastium diffusum

Cerastium diffusum

Dört boynuzotu