Now Reading:

Cephalanthera rubra (Çam çiçeği)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
6 Ağustos 1817

Cephalanthera rubra (Çam çiçeği)

Cephalanthera rubra

Tanımı

Cephalanthera rubra (Çam çiçeği), Salepgiller (Orchidaceae) ailesine bağlı Çamçiçeği (Cephalanthera) cinsinden genellikle 10 ila 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde ince, yapraksı ve üst bölümde havlıdır. Bunlar sürünücü bir rizomdan çıkarlar. Tabanda tüysüz olmakla birlikte üst bölümde yoğun biçimde kısa salgılı tüylerle kaplıdır. Yapraklar 3 ila 8 arası sayıda, yayılıcı, mızraksı ve 5 ila 14 cm uzunluğunda ve 1 ila 3 cm genişliğindedir. Çiçek durumu başak formunda, genellikle gevşek ve birkaç ya da en çok 20 adet çiçeklidir. Bırahte mızraksı, alttakiler yaprak benzeri ve genellikle yaprakları aşar durumdadır. Çiçekler 5 cm çapında, parlak gül ya da nadiren beyaz renklidir. Çiçek rengi ise toprağın yapısı ile ilgilidir. Çanak yapraklar yayılıcı, dikdörtgensi mızraksı ve 20 mm uzunluğundadır. Taç yaprak hafifçe daha kısa, kavisli ve mızraksıdır. Hypochile beyazımsıdır ve tabanda turuncu sarı leke vardır, epichile yumurtamsı mızraksı, ucu sivri, 15 mm uzunluğunda ve sarımsı kahverengi sorguçludur. Yumurtalık havlıdır.


Gözlem bilgileri

Avrupa’dan Orta Asya’ya kadar olan bölgede doğal olarak yayılış gösterir. Genellikle orman açıklıkları ile makilik alanlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel ve Kartepe ilçelerinde gözlemlemek mümkündür. Gözlemlenen bölgelerde yalnız 1 ila 3 arası birey sayılabilmiştir ve bireyler birbirlerine uzak bir konumdadır.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca top başçıklı anlamına gelmektedir. Başçıkların küresel yapısına işaret eder. Başçık bitkilerde, erkek organın tepesinde bulunan ve polenleri bulunduran yapının adıdır. Epitet ise Latince kırmızı anlamına gelir. Her ne kadar cinse bağlı kırmızı renkli başka türler de olsa, bitki ilk tanımlandığında cins içinde çiçeklerin rengi ile ayırt edilebilmesine işaret eder.


Bilgi

Bitki, Campanula persicifolia (zarif çıngırak) bitkisinin tozlayıcısı olan böcekleri kendine çekebilmek için adı geçen bitkinin görünümünü taklit etmektedir. İki bitkiyi aynı gün aynı yerde gözlemledik.


Cephalanthera rubra
Cephalanthera rubra
Çam çiçeği
Çam çiçeği
Cephalanthera rubra
Cephalanthera rubra

Çam çiçeği…

Cephalanthera rubra, genelde orman sınırlarında görülen ve yaz başında çiçek açan nadir bir orkidedir.

Dilimizde çamçiçeği adı ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.