
Çamçiçeği
Anahtar kelimeler: Nadir bitki, Asgari endişe (LC).
Dolaşım
Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Salepgiller › Çamçiçeği › Çam çiçeği
Dağılımı
Avrupa’dan Orta Asya’ya kadar olan bölgede doğal olarak yayılış gösterir.
Genel bilgiler
10 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde ince, yapraksı ve üst bölümde havlıdır. Yapraklar 3 ila 8 arası sayıda, yayılıcı, mızraksı ve en çok 12 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu başak formunda, genellikle gevşek ve birkaç ya da çok sayıda çiçeklidir. Bırahte mızraksı, alttakiler yaprak benzeri ve genellikle yaprakları aşar durumdadır. Çiçekler parlak gül ya da menekşe renklidir. Çanak yapraklar yayılıcı, dikdörtgensi mızraksı ve 20 mm uzunluğundadır. Taç yaprak hafifçe daha kısadır. Hypochile beyazımsıdır ve tabanda turuncu sarı leke vardır, epichile yumurtamsı mızraksı, ucu sivri, 15 mm uzunluğunda ve sarımsı kahverengi sorguçludur. Yumurtalık havlıdır.
Gözlem
Genellikle orman açıklıkları ile makilik alanlarda görülür. Gözlemlenen bölgelerde 1 ila 3 arası birey sayılabilmiştir. Bireyler birbirlerine uzak bir konumdadır. Kocaeli için nadir bir türdür. Karamürsel ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Çamçiçeği.
Çiçek zamanı
Mayıs-Temmuz ayları.
Yükseklik
0-1600 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca “top başçıklı” anlamına gelmektedir. Başçıkların küresel yapısına işaret eder. Başçık bitkilerde, erkek organın tepesinde bulunan ve polenleri bulunduran yapının adıdır. Tür adı ise Latince “kırmızı” anlamına gelir. Her ne kadar cinse bağlı kırmızı renkli başka türler de olsa, bitki ilk tanımlandığında cins içinde çiçeklerin rengi ile ayırt edilebilmesine işaret eder.
Biliyor musunuz?
Bitki, normalde Campanula persicifolia (zarif çıngırak) bitkisinin tozlayıcısı olan böcekleri kendine çekebilmek için adı geçen bitkinin görünümünü taklit etmektedir. İki bitkiyi aynı gün aynı yerde gözlemledik.
Fotoğrafları








Literatür
Mémoires du Muséum d’Histoire Naturelle 4: 60. 1818. (L.) Rich.