Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Salepgiller › Çamçiçeği › Ana çamçiçeği
Nadir bitki, Akdeniz elementi, Asgari endişe (LC).
30 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde bir ila üç arası sayıda, sağlam ve boyunca yapraksıdır. Alt yapraklar kılıf benzeri, sarılıcı, üst yapraklar düz, yumurtamsı mızraksı, 4 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu 40 cm uzunluğunda, yoğun ve 10 ila 30 arası sayıda çiçeklidir. Bırahte çiçekleri aşar. Çiçekler beyaz renklidir ve çoğunlukla tam açık değildir. Çanak yaprak mızraksı ve 25 ila 30 mm uzunluğundadır. Taç yaprak yumurtamsı mızraksı, hafifçe kısadır. Mahmuz koniksi ve 3 ila 4 mm uzunluğundadır.
Yunanistan ve Türkiye’de doğal olarak yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Genellikle orman açıklıkları ile makilik alanlarda görülür. Gözlemlenen bölgelerde 1 ila 3 arası birey sayılabilmiştir. Bireyler birbirlerine yakın bir konumdadır. Kocaeli için nadir bir türdür. Sadece Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Ana çamçiçeği adı ile bilinmektedir.
Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca top başçıklı anlamına gelmektedir. Başçıkların küresel yapısına işaret eder. Başçık bitkilerde, erkek organın tepesinde bulunan ve polenleri bulunduran yapının adıdır. Tür adı Yunanca Epipactis gibi anlamına gelir. Türün karakteristik olarak Epipactis (Bindallıçiçeği) cinsi ile olan yüzeysel benzerliğine işaret eder.






Doğan, Hüseyin (2022). Cephalanthera epipactoides (Ana çamçiçeği) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/cephalanthera-epipactoides/ Erişim tarihi: 2 February 2023