Bitkiler › Çam takımı › Çamgiller › Sedir › Himalaya sediri
40 ila 50 metre kadar büyüyebilir. Gövde 3 metre çapa kadar ulaşabilir. Genç dallar sarkıktır. İğne yapraklar 2,5 ila 5 cm uzunluğunda, ince ve uzun sürgünler üzerindedir. Bunlar açık yeşil ila mavimsi yeşil renklerdedir. Dişi kozalak fıçı biçiminde, 7 ila 13 cm uzunluğunda ve 5 ila 9 cm genişliğindedir. Erkek kozalak 4 ila 6 cm uzunluğundadır.
Bitki doğal olarak Orta Asya’da yayılış gösterir ancak peyzaj değeri nedeniyle dünyanın büyük bir bölümünde peyzaj alanlarına dikilmektedir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Park ve bahçelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Himalaya sediri adı ile bilinmektedir.
Kozalaklar ekim ve aralık ayları arasında olgunlaşır.
Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adının etimolojisi açık değildir. Cedrus ve Juniperus (ardıç) türlerini tanımlamak için kullanılan Antik Yunanca mahreçli bir kelimedir. Tür adı Sanskrit tanrıların ağacı anlamına gelir. Türün bölgede kutsal sayılmasına işaret eder. Pakistan’ın milli ağacıdır.
Odunun özü gaz giderici, terletici, idrar söktürücü ve balgam söktürücüdür. Kaynatılarak ateş, şişkinlik, akciğer ve üriner bozukluklar, romatizma, yığınlar, böbrek taşları, uykusuzluk, diyabet tedavisinde kullanılır. Yılan ısırıklarına karşı panzehir etkilidir. Reçinesi, çürükleri, cilt hastalıklarını ve eklem yaralanmalarını tedavi etmek için harici olarak kullanılır. Kabuğu büzücüdür ve ateş, ishal ve dizanteri tedavisinde kullanılır. Ağaçtan elde edilen yağ hayvanların çeşitli bölgelerine sürülerek böceklerden korunmalarını sağlar.





Doğan, Hüseyin (2022). Cedrus deodara (Himalaya sediri) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/cedrus-deodara/ Erişim tarihi: 6 February 2023