Site icon Kocaeli Bitkileri

Cedrus atlantica (Atlas sediri)

Cedrus atlantica

Cedrus atlantica: 11/10/2020; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

30 ila 35 metre kadar büyüyebilir. Gövde çapı 1,5 ila 2 metreye ulaşabilir. Gençken taç piramit biçimindedir. Dalcıklar yatay ya da yukarı doğru eğik, karşılıklı ya da almaşlı dizilişli, genellikel sarkık değil, soluk sarı kahverengi, ilk yıl havlı, sonrasında koyu gri renklidir. Kış tomurcukları koniksidir. Yapraklar kısa dalcıklarda 19 ila 28 arası sayıda demetler halinde, koyu yeşil renkli, şeritsi, 15 ila 35 cm uzunluğunda ve 1 mm genişliğinde ve sipsivri uçludur. Tohum kozalakları mor lekeli, olgunlaştıklarında soluk kahverengi, oval ila sütunsu, 7 cm uzunluğunda ve 4 cm genişliğindedir. Tohumlar üçgensi ve 1 cm uzunluğundadır. Cedrus libani ile oldukça benzerdir ve bazı kaynaklara göre onun alttürüdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Atlas dağlarında yayılış gösterir. Peyzaj değeri nedeniyle günümüzde park ve bahçelere dikilmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Park ve bahçelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Kozalaklar ekim ve ocak ayları arasında olgunlaşır. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde atlas sediri adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Cedrus ve Juniperus (ardıç) türlerini tanımlamak için kullanılan Antik Yunanca mahreçli bir kelimedir. Tür adı Latince Atlas dağları anlamına gelir. Türün yayılış alanına işaret eder.

Tıp

Dallarından elde edilen yağ dolaşım ve solunum sistemlerini uyaran ve sinirleri yatıştıran bir antiseptik ve mantar önleyicidir. Yağ aynı zamanda büzücü, idrar söktürücü, balgam söktürücü ve yatıştırıcıdır.

Bilgi

Dallarından elde edilen yağ parfüm ve sabun yapımında kullanılır. Yağı böcek kovucu olarak kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version