Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Gentianales (Gentiyan takımı)
Aile
Apocynaceae (Zakkumgiller)
Cins
Catharanthus (Pervane)
Tür
Catharanthus roseus (Pervane)
Anahtar kelimeler
Tanımı
Her dem yeşil çalımsı ya da çok yıllık bir bitkidir. Tabanda odunsudur. 30 cm ila 1 metre büyüyebilir. Gövde dik ya da yatıktır. Genç gövdeler kısa havlıdır. Yapraklar oval ya da dikdörtgensi, 2,5 ila 9 cm uzunluğunda, 1 ila 3,5 cm genişliğinde, parlak yeşil renkli ve çıplaktır. Yaprak sapı 1 ila 2 cm uzunluğundadır. Yapraklar karşılıklı dizilidir. Çiçekler beyaz, pembe ya da kırmızı renkli olabilir. Bunlar 1 ila 4 arası sayıda küme halindedir. Çiçek sapı 1 ila 3 mm uzunluğundadır. Çanak tüpü kısa, lobları şeritsi sivri, 5 ila 7 mm uzunluğunda ve tüylüdür. Taç tüpü 2 ila 2,5 cm uzunluğunda ve lobları dikdörtgensi yuvarlak ya da ters yumurtamsıdır. Yumurtalık havlıdır. Meyve iki adet, ince, silindirik, çizgili ve 1,5 ila 2,5 cm uzunluğundadır.
Tıp
Hipertansiyon, astım, adet düzensizlikleri, kronik kabızlık, ishal, hazımsızlık, sıtma, humma, diyabet, kanser ve cilt hastalıklarını tedavi etmek için kaynatılarak kullanılır. Yaprak özü, diş ağrısını gidermek için gargara yapılarak kullanılır. Diyabet ve sıtma tedavisinde kullanılır.
Gıda
Yapraklarından çay elde edilir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca saf/katışıksız çiçek anlamına gelir. Tür adı Latince gül renkli anlamına gelir. Türün taç yaprak rengine işaret eder.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Madagaskar’da yayılış gösterir. Günümüzde yaygın biçimde süs bitkisi olarak dünyanın büyük bölümünde kullanılır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Saksı ve bahçelerde görülür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adları
Dilimizde pervane çiçeği adı ile bilinmektedir.
Dikkat
Kök ve sürgünlerin usaresi ile diğer tüm parçaları zehirlidir ve tüketilmesi halinde ölüme neden olabilir.
Fotoğrafları













© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın